Wat is nu echt leuk speelgoed voor een baby? Als je in een baby of speelgoedwinkel loopt staan de schappen vol. Maar waar heeft een kindje echt wat aan? Hoe kun je de ontwikkeling stimuleren en koop je geen hysterisch, grote of teveel speelgoed. Ik geef je in deze blog een paar tips.
Als je kindje net is geboren heeft het nog geen behoefte aan speelgoed. De eerste weken/ maanden zelfs wordt het zicht van je kindje ontwikkeld. Dit houdt in dat hij voornamelijk naar dingen kijkt. Je kindje kan steeds verder kijken en gaat uiteindelijk ook kleuren zien. Deze ontwikkeling kun je stimuleren door de volgende speeltjes:
Projector, lamp die figuurtjes op projecteert.
Baby’s allereerste kijkboek, met plaatjes die het zicht stimuleren.
Babygym, met rustige kleuren en speeltjes waar je kindje naar kan kijken.
Boxmobiel, deze draait rustig rondjes.
Plastic spiegel.
De eerste weken heeft je kindje dus niet zoveel nodig. Probeer de prikkels juist zo minimaal mogelijk te houden. Je kindje heeft het al erg druk met het ontwikkelen van zijn zicht en het wennen aan de wereld.
2-3 maanden dan begint je baby zijn handjes echt te ontdekken. Ook probeert hij dingen vast te houden. Knuffeltjes, knisper of zachter boekjes zijn erg leuk. Een schommelstoel is misschien ook een uitkomst voor jullie. Kindjes vinden het erg fijn om gewiegd te worden. In de schommelstoel kunnen ze heerlijk heen en weer worden gewiegd en heb jij je handen even vrij. Ook zitten er vaak speeltjes bij waar je kindje naar kan kijken.
Zachter boekjes.
Knuffeltjes.
Voorleesboekjes.
Muziekdoosje.
3-4 maanden je kindje kan speeltjes vastpakken en begint wellicht al wat de draaien met zijn lijf. Een rammelaar of een Oball is leuk om toe te voegen. Je kindje slaat gericht tegen voorwerpen aan dus de babygym is nu extra leuk.
5-6 maanden het rollen is nu begonnen. Ook kunnen de eerste tandjes zich gaan aandienen. Kindjes vinden het vaak prettig om op dingen te kauwen. Siliconen speelgoed is dan een uitkomst. Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten van dit speelgoed.
6-9 maanden je kindje kan steeds beter alleen spelen. Op de grond spelen wordt nu ook echt leuk want hij begint wat te bewegen. Een bal is een leuke toevoeging op het speelgoed. Autootjes of andere bewegende voorwerpen vinden ze ook interessant.
9-12 maanden je kindje kan nu zitten en gaat wellicht al staan. Het grotere speelgoed word nu leuk. Iets waarachter ze kunnen wandelen bijvoorbeeld. Maar ook blokken vinden ze interessant, bouw samen bijvoorbeeld eens een toren. De zachte blokken van Soft Clemmy zijn ideaal, zo doet niemand zich pijn als de toren omvalt en deze zijn heerlijk om op te kauwen.
Rond 1 jaar zijn Sensory blokken erg leuk. Dit zijn houten blokken waarmee je kunt stapelen maar waar vaak ook een geluidje of mooie kleuren in zitten. Dit is erg leuk en goed speelgoed voor de zintuigelijke ontwikkeling.
Baby’s hebben niet veel nodig. Een paar goede basis items zijn genoeg. Denk na over wat jij prettig vindt voor je kindje. Waar wil je graag dat het mee leert spelen? En hoe het leert spelen? Wil je de ontwikkeling gaat stimuleren? Koop/ vraag gerichte items. Persoonlijk werk ik altijd met een verlanglijstje voor de kinderen. Als mensen vragen of er nog cadeau ideeën zijn stuur ik deze door. Zo voorkom je ook dat je dubbele dingen hebt of dingen die je eigenlijk niet wilt hebben. Ook vind ik het handig om dingen meteen op het lijstje te zetten als ik het bedenkt, want tegen de tijd dat de verjaardag of sint/ kerst er is ben je het alweer vergeten.
Alvast veel speelplezier! Naast het speelgoed zijn er natuurlijk erg veel manieren om samen met je kind te spelen. Denk hierbij eens aan baby gymnastiek. Dit kun je samen met je kindje uitvoeren. Volg bij mij een cursus en je hebt genoeg inspiratie om thuis samen te spelen. Ook kom je tijdens de cursus genoeg van deze speelgoedelementen tegen.